Care sunt caracteristicile tehnice ale unei usii de intrare - Adoors

Care sunt caracteristicile tehnice ale unei usii de intrare

Pluta si aplicatiile ei in amenajarile interioare
februarie 9, 2021
Pluta si aplicatiile ei in amenajarile interioare
februarie 9, 2021
Show all

Care sunt caracteristicile tehnice ale unei usii de intrare

MARCA CE

Marca CE la usile pietonale pentru uza extern este disciplinata de norma UNI EN 14351-1 care defineste caracteristicile tehnice obligatorii de declarat: * Permeabilitatea la aer * Rezistenta la apa * Rezistenta la vant * Transmitanta termica * Izolatia acustica *

In plus fata de aceste caracteristici fiecare producator poate decide volutar sa includa si alte valori cum ar fi: * Clasa de rezistenta la efractie * Rezistenta la foc *

Marca CE nu impune limite prestationale, scopul este acela de a evidentia calitatea unui produs, inteleasa ca o suma de caracteristici in masura sa faca produsul ideal scopului pentru care a fost cumparat. Filozofia directive CE este coneputa pentru a reflecta totala transparenta a informatiilor.

 

PERMEABILITATEA LA AER

Este capacitatea de a impiedica trecerea aerului prin usa blindata.

Permeabilitatea la aer subliniaza importanta aceste caracteristici in relatie cu izolatia termica si izolatia acustica pe care usa trebuie sa o garanteze. Aceasta caracteristica se determina prin probe specifice de laborator executate in conformitate cu norma UNI EN 1026. Produsul proba este supus la un test cu presiuni de proba pozitive si un test cu presiuni negative. Media celor doua valori de permeabilitate la aer in fiecare stadiu de presiune determina rezultatul testul care variaza de la 0 la 4 in sens crescator (UNI EN 12207)

 

REZISTENTA LA APA

Exprima capacitatea de a impiedica trecerea apei prin usa blindata.

Rezistenta la apa este importanta pentru usile care sunt expuse la agenti atmosferici. Determinarea acestei caracteristici se face prin teste de laborator folosind doua metode: metoda A pentru usi expuse total la agenti atmosferici si prin metoda B pentru usi partial expuse la agenti atmosferici sau altfel spus pentru usi care sunt protejate la exterior de terases au acoperisuri (UNI EN 1027). Si in acest caz, exista o clasificare in sens crescator pentru metoda A DE LA 0-9A, si pentru metoda B (pentru usi partial expuse la agenti atmosferici) de la 0-7B (UNI EN 12208)

 

REZISTENTA LA VANT

Exprima rezistenta mecanica a usii blindate la rafalele de vant.

Rezistenta la sarcina vantului influenteaza sguranta la folosirea produsului si se determina prin proba de laborator in conformitate cu norma UNI 12211. Inflexiunea elementelor tocului determina prin calcul sau proba. Rezultatele testelor de rezistenta la sarcina vantului prin presiuni pozitive sau negative sunt exprimate prin clasificare in sens pozitiv de la clasa Ola clasa 5 sau prin superioare clasei 5 daca probele prevazute depasesc valorile corespunzatoare clasei 5.

 

TRANSMITANTA TERMICA

Exprima capacitatea de a impiedica schimbul termic dintre doua ambiente separate de usa blindata.

Protectia termica este o alta caracteristica importanta in situatia in care usa de intrare separa interiorul incalzit de un ambient exterior sau de un ambient neincalzit, cum ar fi de exemplu casa scarii. Gradul de izolare termica exprimat prin intermediul valorii transmitantei termice U, este reglata de norma N. 192/2005 – DPR n. 59/2009 care stabileste limitele valorilor transmitantei termice a tamplariilor exterioare (categorie care include usa de intrare), in functie de zona climaterica de apartenenta a edificiului.

 

 REZISTENTA LA EFRACTIE

Defineste abilitatea usii blindate de a rezista tentativei de efractie.

Rezistenta la efractie reprezinta o caracteristica prioritara, deoarece usa de intrare, este conceputa, proiectata si realizata pentru a proteja in primul rand persoanele, spatiul interior si lucrurile, de intruziuni exterioare periculoase.

Rezistenta la efractie in termeni de cerinte, clasificare si metodologie, este reglementata de norme europene EN 1627, EN1628, EN 1629 si EN 1630 si definesc testele realizate pe proble.

  • Test de sarcina statica * Test de sarcina dinamica * Test de atac manual *

Daca toate testele sunt pozitive, esantionul este clasificat in conformitate cu standardul UNI ENV 1627, si in clase specifice, variind de la 1 la 6 in sens crescator (imbunatatit)

 

 REZISTENTA LA ZGOMOT

Exprima capacitatea de a impiedica trecerea zgomotului prin usa blindata.

Procesul de determinare a valorii reale de izolare acustica a unei usi este un procedeu complex, datorita numeroaselor variabile care exista in realitatea constructiva.

Pentru a intelege anumiti indicatori tehnici a unor procese si a face o evaluare corecta, este nevoie sa exemplificam. Nivelul de zgomot produs de o conversatie intre doua persoane aflate la un metru distanta una de cealalta este de 65 dB, presupunand ca aceste persoane s-ar afla intr-o camera separati de o usa si masuratoarea s-ar efectua la 3 metri distanta de usa, in exterior, la inaltimea de 1.5m fata de podea, nivelul de zgomot masurat, este de 32 dB. In acest caz, in mod eronat, se afirma ca izolatia acusstica este de 32 de dB. Informatia nu este corecta, deoarece, abaterea acustica masurata in db in raport cu usa este de 28 dB, acest rezultat, fiind obtinut astfel: 65 dB (nivel de conversatie) – 28 dB (pierduti prin parcurgerea de catre sunet a unei distante de 3 metri la inaltimea de 1.5 m) = 32 dB, adica nivelul de zgomot masurat in interiorul camerei.

Datorita faptului ca sunetul se propaga perpendicular pe directia din care provine si radiaza sub forma de “palnie” performanta acustica depinde de caracteristicile peretelui (materiale componente, grosime zid) din proximitatea usii.

Capacitatea usii de a reduce presiunea sonora dintre doua ambiente sau de a le separa acustic este reglementata de norma internationala UNI EN ISO 140-3, unitatea de masura se numeste abatere acustica si se masoara in decibeli (dB).

Usa blindata ICA, in varianta standard, dimineaza presiunea sonora (zgomotului) cu 30 de decibeli, cu kit-ul AK01, abaterea acustica este de 35 dB si cu kit-ul AK02, zgomotul se dimineaza cu 38 dB. Pentru o micsorare suplimentara ICA recomanda panouri placate la interior si/sau exterior (in functie de directia din care provine zgomotul) cu pluta sau cauciuc vulcanizat.

 

REZISTENTA LA FOC

Rezistenta usii blindata in caz de incendiu.

Rezistenta la foc trebui e sa fie indicata atunci cand activitatea specifica este supusa normelor de preventie ale incendiilor. In aceste situatii poate fi ceruta o usa cu caracteristici de rezistenta la foc, capabila sa izoleze de efectele focului si al fumului. Rezistenta la foc se determina prin teste specific de laborator dupa norma EN1634-1. Clasa de rezistenta definita este corelata cu timpul in care produsul mentine stabilitatea mecanica, nu permite trecerea fumului si mentine izolatia termica. Clasificarea europeana atribuie simbolul El si omologarea se face in acord cu UNI EN 1351-2

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *