Pluta si aplicatiile ei in amenajarile interioare - Adoors

Pluta si aplicatiile ei in amenajarile interioare

Care sunt caracteristicile tehnice ale unei usii de intrare
februarie 26, 2021
Care sunt caracteristicile tehnice ale unei usii de intrare
februarie 26, 2021
Show all

Pluta si aplicatiile ei in amenajarile interioare

Despre pretiozitatea plutei se vorbeste foarte putin , acest material este mai curind  cunoscut pentru calitatile sale acustice decit pentru cele vizuale. 

Ce este pluta ?

Pluta este scoarta stejarului de pluta care creste in special in zona bazinului marii  Mediteraneene. Acest copac poate trai pina la 200 de ani si creste circa 10-15 m in inaltime . Prima recoltare a scoartei se face la virsta de  20-25 de ani si ulterior se indeparteaza la fiecare 9 ani , in mod constant si regulat fara a afecta in vreun fel copacul. 

Domeniul de utilizare al plutei a fost pina la inceputul anilor 70 strict legat productia de vinuri. Dopurile din pluta  erau componenta nelipsita a unei sticle de vin bun , un accesoriu pretios  datorita caracteristicilor speciale  precum rezistenta la umiditate , elasticitate, capacitatea de a permite  vinului sa se matureze si conserve nealterate calitatile in timp.

 Deoarece conditiile climaterice care permit cresterea si cultivarea stejarului de pluta sunt propice doar zonei bazinului marii Mediterane , precum si datorita perioadei lungi de regenerare  de circa 9 ani , pluta este limitata cantitativ ceea ce o face si mai pretioasa.

Aceasta rezerva limitata a dus la intensificarea experimentelor si  cercetarilor asupra scoartei stejarului de pluta  dovedindu-se ca pluta poseda caracteristici ideale pentru habitat . Cu peste 40 de milioane de celule pe centimetru cub ,structura plutei reactioneaza ca o perna  garantind o optima izolare termica si acustica. Structura ei celulara permite schimbul natural de gaze favorizind un climat si o ventilatie naturala  care nu permite depunerea  sau absortia de praf . Pluta este rezistenta la bacterii si ciuperci si nu provoaca alergii. Studiile amanuntite in laboratoarele de cercetare au evidentiat  capacitatea scoartei de pluta de a retine carbonul si amplificarea acestuia de 5 ori , in momentul recoltarii. Imbogatirea cu carbon a fost un element essential care a dirijat cercetarile catre un alt  potential domeniu de utilizare al plutei. S-a dovedit ca pluta este ideala pentru placari  interioare pardoseli si pereti, efectul acesteia fiind similar cu cel al scoartei de copac pentru copac.

Granorte este primul  brand creat de  un producator  de dopuri de pluta cu scopul exclusiv de valorificare a plutei ramase dupa extractia dopurilor din scoarta stejarului de pluta.

Podele din pluta sunt covoare naturale care dau o extraordinara senzatie de morbidete si o caldura pe care nu o gasim la nici o alta categorie de produse.

 Cu o rezerva inimaginabila de creativitate , pluta permite , modificindu-i culoarea si modul de asamblare a scoartei sa obtinem o gama de texturi  si efecte vizive pe care nici un alt material nu o face. 

 

Granorte, brandul portughez cu cele mai numeroare premii de DESIGN pentru placari  pardoseli si pereti din pluta ,  s-a focusat  de o maniera inspirata si profesionista ,pe calitatile vizuale ale plutei, obtinind  nu doar cele mai mari performante  ci si satisfactia de a fi contribuit la crearea unui ambient natural pur prin reciclare si reinventare creativa a materialelor.

Fie ca vorbim de parchet sau de placari murale , izolatia fonica si termica a acestor materiale ,  este doar un bonus. Adevarata lor calitate este una vizuala de exceptie , sustinuta de atribute invizibile si incontestabile care justifica sentimentul sau senzatia de bine pe care o ai in preajma acestui material extraordinar. Pluta , dintre toate materialele folosite la amenajarile interioare , are cele mai mici valori are emisiei de compusi organici volatici ( VOC)  nu reprezinta nici un risc pentru persoanele care sufera de dificultati respiratorii , este antibacterian si 100% natural.

Pornind de la dopul de pluta  GRANORTE, brandul portughez , a dezvoltat , creat si reinventat , o multitudine de versiuni ale plutei. De la nuante naturale , calde la extravagante si excetricitati care te invaluie si cuceresc cu farmecul lor spontan , schimbindu-ti definitiv perspectiva din care priveai pluta. 

Ca in orice alt domeniu , numarul 1  este cel care va fi memorat de istorie. Noi ceilalti , platim tribut in  atentie si recunostinta acestor contemporani cu noi , o familie aparent ca oricare alta, insa altfel , niste uriasi care au visat , muncit , creat  , zi de zi , an de an .

Ani Florea

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *